Recharge Valley | Vall de Pop

Niet ver van de kust ligt Vall de Pop gevormd door de dorpen Alcalalí, Benigembla, Benissa,  Jalón, Senija, Llíber, Murla en Parcent. Vanuit deze dorpen is de berg Cavall Verd te zien is en door deze vallei meandert de Rio Xalo. Deze berg is opvallende verschijning en een monster om te beklimmen. 

Vall de Pop met in het hart het dorp Jalon (Xalo) heeft een lengte van ca. 30 km. De groenste vallei van Spanje wordt het genoemd. Mede door de hoeveelheid citrus- en amandelbomen, wijngaarden, olijf- en Johannesbroodbomen. De dorpen zijn al eeuwen oud en dat is nog steeds goed te zien. Minstens 800 jaar hebben de Moren (Arabieren) de dienst uitgemaakt. Het is hier prachtig en toch maar een half uurtje van zee.


Riu Xalo 

De Jalón rivier, die later Riu Gata heet, is de levensader van de vallei en slingert langs de dorpen. De bedding is meestal droog maar na een plensbui bewijst zij haar nut. 

Makelaars

Er zijn heel veel mooie plekken en voldoende aanbod voor het huren van een onderkomen.

Wil je toch zelf iets? Praat dan met de makelaar want kopen in Spanje is niet eenvoudig. Laat je goed informeren. 

Markten

Aan de Costa Blanca zijn er elke dag leuke, originele en interessante markten en rastro’s te bezoeken. 
Onder markten verstaan wij de zgn. Groente en Fruitmarkten, waar je natuurlijk ook doucheschuim en scheerzeep tegenkomt. Ook zie je daar heel vaak kramen met allerlei onder- en bovenkleding, sieraden, leren riemen, portemonnees en wat dies meer zij, planten en zelfs ontmoet je daar wel eens een kanarie of papagaai.

Op Rastro’s vind je vooral tweedehands spullen en antiek, maar kijk niet gek op als daar ook een churro’s- of schoenenkraam tussen staat.

De meeste markten worden doorgaans gehouden van 9.00-13.00 uur.
Heb jij een tip of aanvullende informatie dan kan je ons helpen met het verbeteren van deze pagina en zien we graag jouw commentaar, locatieverwijzingen en/of foto tegemoet.

Waar en Wanneer naar de Markt of Rastro?
Hieronder vind je een lijst met per dag de plaatsen waar markten gehouden worden. Hoewel de lijst met zorg is samengesteld, is deze nog in opbouw en zal moeten worden aangevuld of bijgeschaafd om de meest complete en aantrekkelijkste lijst van de Costa Blanca te worden.


maandag

Denia — 8.00-14.00 uur, vlakbij Parque de 

Parcent

dinsdag

Alicante (dinsdag, donderdag, zaterdag)

Beniarbeig

Jalon

woensdag

Calpe 
Orba
Benitachell

donderdag

Alicante (dinsdag, donderdag, zaterdag)
Benidoleig
Javea

Lliber
Pego 

vrijdag

Denia (va 8 uur in Torrecremada)

El Vergel (vrijdag, zaterdag, zondag)

Gata de Gorgos

Moraira

Oliva 

zaterdag

Alicante (dinsdag, donderdag, zaterdag)

Benissa 
El Vergel (vrijdag, zaterdag, zondag)
Calpe
Jalon 
Pedreguer

zondag

Benitatxell
El Vergel (vrijdag, zaterdag, zondag)
Jesus Pobre 
Pedreguer 
PegoWijn

een hele vallei vol met druiven
en in verschillende bodega's kan je proeven en wijn kopen

Klimaat

Wat voor weer is het?

De groene Jalonvallei in Spanje heeft meer dan 320 dagen zon per jaar en een gemiddelde jaartemperatuur van 18 graden. Er heerst een vrij gematigd klimaat: de temperaturen in de zomer zijn niet extreem hoog en in de winter is het relatief zacht. Deze milde temperaturen zijn te danken aan het microklimaat. Mede hierdoor is de omgeving van de Jalonvallei volgens onderzoek van de WHO, de Wereld Gezondheids Organisatie, één van de gezondste en fijnste plaatsen om te zijn. 

Het microklimaat dat in de Jalonvallei heerst, komt doordat er zich in het directe achterland, vanaf Murcia tot Denia, een hoge komvormige bergketen bevindt. Deze bergen werken als een soort buffer tegen de instabiele weersinvloeden van de Atlantische oceaan en houden de extreme temperaturen van het binnenland tegen. Het mediterrane klimaat aan de oostkust staat garant voor veel zonovergoten dagen en overwegend aangename temperaturen.  

In de zomermaanden valt er maar weinig regen en schijnt de zon nagenoeg elke dag. Het regent dan gemiddeld maar 2 dagen per maand, en dan vaak maar een enkele regenbui. Het zeewater voor kust van de Jalonvallei is aangenaam om in te zwemmen, snorkelen of andere watersporten te beoefenen. In juni is het zeewater gemiddeld 21 graden en dat stijgt naar 26 graden in augustus. 

Het voor- en najaar zijn een ideale periode om de Jalon vallei te bezoeken. De gemiddelde dagtemperatuur ligt dan tussen 20 en 25 graden. Met meer dan 320 dagen per jaar zon zijn de meeste dagen heerlijk om buiten te zijn. Het voor- en najaar kennen wel wat meer regendagen, al zijn deze periodes van korte duur. De hoeveelheid regen die op één of enkele dag(en) valt is vergelijkbaar met een maandhoeveelheid in Nederland en België. 

De winters in de Jalonvallei mogen eigenlijk niet een winter worden genoemd. Het is heel de winter zoals de lente in Nederland en België met af en toe een zomerse dag en af en toe een herfstdag. Het is de periode van veel kledinglagen. s’ Ochtends ga je de deur uit met een trui en een jas. Rond koffietijd kan de jas uit en rond 12 kan de trui uit. De middagtemperatuur is over het algemeen rond de 18 graden maar in de zon voelt het warmer aan. Zodra het zonnetje achter de bergen zakt, koelt het snel af waardoor je ‘s avonds weer je lagen aantrekt als je naar buiten gaat.

De Jalonvallei is een favoriete plek voor vele mensen uit landen in Noord-Europa, zoals Nederland, België, Duitsland, Groot Brittannië en de Scandinavische landen. Het is een fijne plek die de gezondheid gunstig beïnvloedt voor personen die lijden aan ademhalingsproblemen (zoals astma), huidproblemen (zoals exceem en psoriasis), allergieën, reuma, artritis en spier- of gewrichtsklachten.

Restaurants in de omgeving

Hier volgt een onvolledige selectie van restaurants waarmee wij persoonlijk goede ervaringen hebben. Het zijn veelal restaurants en barretjes met een Spaans karakter, met een enkele uitzondering.

De meeste restaurants en de regio zijn zondagavond en maandag gesloten. Als dit afwijkt hebben we dat vermeld. Doorgaans zijn de openingstijden van 13.00 tot 16.00 uur en van 19.30 tot 22.00 uur. Reserveren is aan te raden maar niet altijd nodig. Vraag dit aan je gastvrouw of –heer want die hebben de actuele informatie van het seizoen. 

Coll de Rates

Bij veel gevorderde klimmers, wandelaars en fietsers een bekende en zeer gewaardeerde uithijgplaats. Midden in de prachtige bergen en met het uitzicht (op afstand) op die geweldig mooie Middellandse Zee. 
Tarbena Alicante 03518 

Telefoon: 966 445 604

Restaurante Nou Portet

Nou Portet, aan de weg van Orba naar Alcalali, is heel goed. De nieuwe eigenaren met internationale crew en de prima Spaanse kok staan voor professionele kwaliteit in een fraai, modern klassiek interieur. De mooie locatie is niet nieuw, maar in heel goede staat. 

Km. 23, CV-715, 03792 Murla

Telefoon: 965 072 203 of 695 372 828

Awraba

Zeer Spaans, eenvoudig, vriendelijk.

Carrer Major, 17, 03790 Orba

Telefoon: 686 42 79 01